Vulkaaneifel

Misschien klinkt het wel eigenaardig, oude vulkanen zo dicht bij huis. We moeten eerder spreken over vulkanische activiteiten. Er waren geen erupties van lava maar wel gasexplosies.

Vulkaanmeren DaunDe gevolgen van deze ontploffingen kan je nog altijd zien onder de vorm van meren. Deze specifieke meren noemt men ‘Maare’. De grootste is de Laacher See en zou ontstaan zijn rond 10.000 voor Christus, de ontploffing zou een asregen veroorzaakt hebben tot 150 km ver. In Manderscheid vind je een museum over dit natuurfenomeen.

Deze vulkanische activiteiten hebben als bijkomend nevenverschijnsel dat er koolzuurbronnen ontstonden. Meteen zijn we dan aangekomen bij het eerste stadje dat je in de Vulkaaneifel zeker moet bezoeken: Gerolstein. Die naam klinkt je al niet onbekend in de oren al was het maar door het bronwater dat je kan kopen met dezelfde naam. Er zijn in Gerolstein nog een viertal andere bronnen met minder bekende namen.
Ook de Romeinen wisten dit bronwater te waarderen en zij hebben hier dan ook een nederzetting gehad. Er zijn nog restanten te zien van deze periode in een museum en er werd een Romeinse villa opgegraven. Maar bovenal zal de natuur je verrassen. Geologen kunnen hier rustig een paar weken verblijven. Er is nog een vulkanische krater, de Papenkaul en de rotsformaties hebben wel een bijzondere geschiedenis. Vanop de Dietzenley heb je een prachtig uitzicht over het hartje van de Vulkaaneifel.
Daun ligt in de onmiddellijke nabijheid en telt ongeveer hetzelfde aantal inwoners (ca. 8000). Het is vooral een kuuroord door zijn talrijke bronnen. Zoals elk stadje in de Eifel heeft het restanten van een burcht, is er een bezienswaardige kerk en bezit een museum over de geologie van de Vulkaaneifel.